Restauratie Fire! Aflevering: Mylar removal.

Zoals jullie van mij gewend zijn leg ik in mijn postings de dingen uit die ik heb gedaan. Dan weet je ook waarom ik sommige keuzes maak. Vandaag ga ik het even hebben over het verwijderen van Mylar.

Mylar is een plastic bescherming die over speelvelden heen gelegd werd om die delen waar de bal vaak komt te beschermen. Als je dat niet doet zal het artwork -en dat is in feite niet meer dan verf op een houten plank- slijten en een lege plek achter laten na verloop van tijd. Tegenwoordig worden de speelvelden geclearcoat (een laag 2-componentenvernis die ook in de auto industrie wordt gebruikt). Vroeger plakte men een vel mylar en dit werkt verdomd goed moet ik je zeggen. Het nadeel van mylar is dat het een heel klein beetje krimpt na verloop van tijd waardoor er veel vuil gaat zitten bij de randen. Er blijven namelijk lijmresten achter en daar bouwt dan weer vuil op. Een ander nadeel (en dat vind ik persoonlijk een groter nadeel) is dat bij de inserts de mylar loskomt. Je krijgt dan luchtbellen tussen het mylar en de insert en dit zorgt er vaak voor dat de bal een heel andere richting krijgt dan je zou verwachten. Verder is het gewoon lelijk. En dan een laatste nadeel: als je een speelveld gaat opknappen wil je je werk beschermen met een laag clearcoat. Over een laag mylar kun je niet clearcoaten, dus als je een speelveld hebt met mylar ?n je moet airbrushen op de plekken die geen mylar hebben ontkom je er niet aan om de mylar te verwijderen.

Je voelt het al aan: ik moest het mylar verwijderen. En daarvoor zijn 2 methodes. De eerste methode is met een f?hn, je verwarmt de mylar laag en trekt hem voorzichtig los. Het grote nadeel is dat dit het meeste effect heeft op de insert bedrukking, deze laat ook los namelijk. Wat mij betreft is de f?hn methode niet meer van toepassing. De tweede methode is de freeze spray methode. Je koopt een aantal bussen Freeze 75 400ml (18 euro per stuk, je hebt ongeveer 2,5 bus nodig voor een speelveld) en je pakt een hoekje. Die maak je koud met freeze en tilt dat stukje los. Wel even koud laten worden. Zodra je een hoekje hebt kun je iets grotere stukken pakken waarvan je de bovenzijde goed koud maakt. Daarna til je het hoekje op en begin je van onder ook nog te sprayen. Een heel klein beetje kracht uitoefenen en het mylar komt zo los. Zie ook het volgende filmpje van iemand die zijn Twilight Zone van deze methode voorziet:?Youtube link

Nu blijkt dat Fire! een regelrechte ramp is qua verwijdering van de mylar laag. En ik heb me bang laten maken door een thread op de site van Pinside.

Fire heeft namelijk heel grote inserts en op inserts blijft de bedrukking wat lastiger zitten bij het verwijderen van de mylar laag. De volgende 2 foto’s laten zijn wat er kan gebeuren:

firexxx1 firexxx2

 

En dan kun je je speelveld wel weggooien, althans, ik wel. Deze persoon heeft het toch nog kunnen opknappen, maar die skills heb ik helaas niet. Nog niet! Maar goed, ik had me toch bang laten maken, maar het niet verwijderen van het mylar was geen enkele optie. Het speelveld is teveel gehavend om er niets mee te doen, er zitten te veel luchtbellen onder het mylar en het is ook erg vaal geworden. Eraf ermee! Mijn eigenwijsheid zit me vaak in de weg, en het feit dat ik een nieuw speelveld kon aanschaffen vanaf 2 verschillende leveranciers speelt ook mee. Maar ik heb geluk gehad, heel veel geluk. Er is marginaal bedrukking weggetrokken en dat is allemaal te airbrushen. Dus: speelveld prepareren en dan volgende week voor de eerste maal naar de spuiter. Dan kan het leuke werk beginnen, de airbrush ligt al te wachten.

Foto’s van het resultaat:

FIRE031 FIRE032FIRE033 FIRE034 FIRE035 FIRE036 FIRE037 FIRE038 FIRE039 FIRE040 FIRE041 FIRE042 FIRE043 FIRE044

 

Comments are Closed