Reparatieblog deel 6: Etienne’s Jackbot

Klant: Etienne

Kast:?Jackbot

Klacht: rechter flipper flipt 2 maal en valt dan terug.

Ok, allereerst: ik kom weinig zo’n mooie kast tegen. Elke kast heeft wel wat plekken op het speelveld of kabinet, maar deze zag er zo mooi uit! Maar goed, daar kwam ik niet voor. De klacht was dat de rechterflipper twee maal omhoog kwam maar daarna weer terugviel. De linker flipper werkte prima.

Even een stukje theorie: Een flipper heeft 2 spoelen: 1 sterke waar veel stroom doorheen loopt, en een zwakke die de flipper omhoog houdt als je de knop ingedrukt blijft houden. Om een bal weg te schieten heb je veel kracht nodig, vandaar die sterke spoel. Als je echter deze hoofdspoel blijft voorzien van stroom zal deze binnen de kortste keren verbranden. Vandaar dat er een hold-spoel bij zit. In een oudere flipperkast dan deze jackbot zit een EOS (End Of Stroke) switch dat een maakcontact is. Op het moment dat je op de flipperknop drukt loopt de stroom door deze EOS en wordt de maincoil (hoofdspoel) bekrachtigd. Op het ogenblik dat de flipper omhoog staat is deze EOS geopend en loopt de stroom door de hold-coil en niet meer door de maincoil. Er loopt dus veel stroom door deze EOS en dat zorgt dan weer voor slijtage en inbranden. Je ziet ook vaak dat zo’n EOS wit uitgeslagen is door vonkvorming. Dit wordt voor een groot deel tegen gegaan door een ontkoppel condensator (die gele dingen). FHFLIPPER

Echter bij een moderne kast is deze EOS aangesloten op een fliptronic board waardoor de maincoil en holdcoil electronisch worden aangestuurd en de EOS ontlast wordt. Er zijn legio voordelen bij deze aanpak: geen ingebrande EOS meer, meer controle over je flippers, alle zaken zijn te testen en te besturen via het test menu. Over dat laatste zometeen meer.

Okee, terug naar de Jackbot van Etienne. Ik moet eerlijk zeggen dat ik een storing aan een flipper met een fliptronic bordje nog niet gezien had, dus na wat standaard tests en wat gefriemel aan de flatcables heb ik de pijp tijdelijk aan Maarten gegeven en ben ik de schema’s thuis gaan bestuderen. Gelukkig woont Etienne om de hoek. Mijn eerste gok was een defecte EOS en die heb ik normaliter op voorraad. Dus, afspraak, EOS op zak en weer meten. Helaas, EOS werkt prima, so far for the quick fix. Next verdachte: fliptronic board. Dat eruit gehaald en even snel alle transistoren doorgemeten. Ook goed. Damn.

Next stop: (en ik wist echt niet dat deze optie er was) testmenu, en al scrollend door het testmenu kon ik de EOS-en testen en die werkten beide. Verder kan ik beide spoelen van elke flipper testen, en ja hoor, hold-coil van de rechter flipper werkt niet. Zou het dan toch de spoel zijn? Even meten met mijn mulitmeter en de spoel was inderdaad defect. Vervangen door een nieuwe spoel et voila.

Mooi, next please!

Comments are Closed