Geen categorie

now browsing by category

 

Zo hey, het is alweer een tijd geleden.

Ik zie dat het alweer een hele tijd geleden is dat ik iets heb gepost. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat ik heb stil gezeten, er zijn heel wat projecten die ik heb aangepakt. Sinds mijn verhuizing heb ik heel wat moois in mijn gameroom mogen bijplaatsen en ook een aantal kasten hebben de collectie verlaten. Even wat highlights:

  1. Fire!. Ik had al eens genoemd dat ik bezig was met een Fire! maar deze was helaas besmet met houtworm en ik wilde deze onder geen beding in mijn gameroom plaatsen. Deze is dus in stukken verkocht, zelfs het cabinet heb ik van eigenaar zien wisselen. Voor niks natuurlijk en met de duidelijke melding dat er houtworm in zit. Daarna kwam via via een Fire! op mijn pad en deze heb ik met beide handen aangepakt. Leds er in, gerepareerd maar de liefde was voorbij tussen mij en Fire! dus stond deze binnen een maand weer op marktplaats en is inmiddels van eigenaar gewisseld.
  2. Police Force, sja, police force, nog nooit van gehoord, nog nooit gezien maar er stond een te koop in de buurt van Utrecht, waar ik destijds voor een opdracht aan het werk was en de kast eigenlijk ook zo was opgehaald. Alleen waren alle, ja u leest het goed, ALLE kabels tussen cabinet en kopkast waren doorgeknipt en het speelveld was in slechte staat. Ik ben natuurlijk niet vies van een projectje en na een ritje Utrecht stond de kast in mijn garage (niet) te blinken. Van Fire! had ik nog een deel van de kabelboom over en die was goed te gebruiken om de kast weer in orde te maken. Een setje leds er in, nieuwe flippermechs en deze kon weer in de gameruimte om bespeeld te worden. Ook PF is inmiddels weer verkocht om plek te maken voor een Rollergames.
  3. Ms Pacman, ik heb een jaar of 8 geleden ooit een Ms Pacman gekocht. Deze was in redelijk goede staat maar ik moet hem (haar) natuurlijk weer helemaal tip top hebben. Dus: een bijna-nieuw scherm er in, nieuwe stickers op de kast (nadat deze geschuurd, gefillerd, geplamuurd etc was), een 4-in-1 oplossing op het originele bordje, alles gespoten en schoon gemaakt en sindsdien staat MsPac te glimmen en speelt fantastisch.

Kortom, heel wat tijd besteed aan projecten in huis, sinds kort ben ik bezig met Philips Videopac consoles, heb er 6 gekocht via marktplaats en hiervan ga ik eens zien of ik er een aantal aan het werk kan krijgen. Bij voldoende inspiratie zal ik ook hier eens wat van delen.

Reparatieblog 27: Bally Firepower start niet

Kast: Bally Firepower

Klacht: Kast start niet op, geen displays, wel GI verlichting maar voor de rest niets.

Op een system 6 bordje zitten 2 status leds en deze moeten gaan knipperen op het moment dat de kast ingeschakeld wordt. In dit geval bleven de leds steady on hetgeen betekent dat het CPU bordje eens goed onder handen genomen dient te worden. Eerst controleren of de 5 volt goed is en dit was zo. Dus: bordje eruit en op de testbank. Nu zitten op de system 6 bordjes altijd gare eprom sockets dus het eerste wat ik doe is -mist mogelijk- de 4 eproms vervangen door een met een grotere capaciteit. Hiervoor dien je wat modificaties maken en dat is mooi uitgelegd via de volgende link:?http://techniek.flipperwinkel.nl/wms37/index2.htm

BFP04 BFP05

Links de oude eproms, rechts de vervanging (U14 rechts onder).

BFP03

Een van de noodzakelijke modificatie.

Echter was dit helaas niet de oplossing, de leds bleven nog stug branden en er was geen beweging in te krijgen. Daarna is het de test eprom van Leon erbij pakken en het bordje testen met de logic probe. Toen was te zien dat de processor in ieder geval leven vertoonde en via de led test (ook uitgelegd in de link die ik gepost had) was te zien dat waarschijnlijk de PIA kapot was. Dus, die vervangen en gelukkig was dit de oplossing.

BFP07

Een maal nieuwe PIA.

Verder het bordje getrakteerd op een nieuwe batterij en het kan weer terug naar de eigenaar:

BFP06

Reparatieblog 26: Bally CPU bordje met batterijschade

Zo hey, in eerste instantie leek het nog wel mee te vallen maar bij nader inzien had de batterij er “duchtig op los gelekt” zoals we dat hier in Limburg zeggen. Wat foto’s:

26-1?26-2

En dan heb ik het vocht al weggehaald. Next step: azijnbadje en schrobben met een harde tandenborstel.

26-3

Daarna alle rommel wegschuren en de printbanen bloot leggen om te beoordelen hoever de schade gekomen is. Het resultaat:

26-4

En dan zie je pas hoe funest een lekkende batterij kan zijn:

26-6

De printbaan is volledig weg ge?tst.

Daarom moet de printbaan overbrugd worden en natuurlijk wordt de verplichte modificatie voor dit soort Bally cpu bordjes uitgevoerd. Deze modificatie verbindt pinnen 18 en 19 van J4 met ground (zwarte draad):

26-5

Reparatieblog 25: Bally CPU board met nog net geen batterijschade

Gelukkig, een kast zonder batterijschade, maar waarvan de batterij wel al aan het lekken is gegaan. Ik ontving het bordje net op tijd, dus same old same old: batterij verwijderen, schuren en een nieuwe batterij erop.

aa ab ac

En het resultaat:

ad

 

 

Reparatieblog 24: Bally Kiss (1979)

Kast: Bally Kiss (1979)

Klacht: Kast heeft meer dan 10 jaar in droge opslag gestaan. Of ik even wilde komen kijken of er nog leven in zit.

En natuurlijk wil ik dat, leuk zelfs. Kiss, legendarisch, lange tongen, geschminkte gezichten, lekkere, sorry, heelijke muziek en ook nog eens een hoog gewaardeerde flipperkast.

De kast startte gelukkig meteen op en kwam ook netjes in attract mode. CPU is dus goed en de batterij heeft nog niet gelekt. Echter geen leven in de displays en geen geluid. In overleg dan maar even het power board, sound board en CPU board meegenomen om daar de batterij van te vervangen.

Reparatieblog 23: Williams No Good Go(l)fers

Kast: No Good Go(l)fers

Klacht: nakijken en waar nodig reviseren.

Deze kast heeft een tijdje in opslag gestaan en werd me aangeboden om na te zien en te repareren en renoveren waar nodig. De kast had bij binnenkomst een prima speelveld en het cabinet was niet tot zeer weinig verkleurd. Een mooi uitgangspunt dus en eigenlijk hoefde er maar weinig extra te gebeuren buiten een goede poetsbeurt, en eigenlijk alleen maar de standaard zaken. De zaken die aangepakt zijn:

– Powerboard en CPU board revisie (stekkers doorsolderen, condensatoren vervangen).

– Knoopcel batterij op het CPU board.

– Nieuwe eproms met de nieuwste versie van de software voor CPU en sound.

– Nieuwe popbumpers, deze waren helemaal versleten, inclusief nieuwe popbumpers caps.

– Nieuwe newton ball. Deze zal los en kon niet meer worden vastgezet omdat de schroefdraad helemaal weg was.

– Nieuwe plasticsset. Eigenlijk adviseer ik dat altijd te doen als de plasticsset voorhanden is. Het frist de kast helemaal op.

– Voorzien van leds, dit geeft een kast zoveel extra luxe uitstraling en meer licht. Groen onder de groene plastics, blauw onder de blauwe plastics.

– Nieuwe rubberset, een verplichting, een no-brainer.

– Nieuwe ballen en nieuwe pootbouten. Alweer zo’n no-brainer.

Verder was een hoekje uit de kopkast, deze is helemaal bijgemaakt en in kleur gespoten. Daarbij is de rest van het zwart van de kopkast ook nog opnieuw gespoten en met eierlak beschermd tegen de elementen. Ook zijn alle kabels netjes opgebonden en de flatcables mooi weggewerkt.

En dat was het eigenlijk wel. De display had nog een klein probleempje maar dat was met een ruildisplay ook weer zo opgelost.

NGG1 NGG2 NGG3 NGG4 NGG5 NGG6 NGG7 NGG8 NGG9 NGG10 NGG11 NGG12 NGG13 NGG14 NGG15

Reparatieblog 22: Bally’s Twilight Zone

Kast: Twilight zone

Klacht: kast in orde maken nadat deze een tijd opgeslagen heeft gestaan.

Okee dan, mijn nummer 1 kast, deze staat heel hoog op mijn verlanglijst en dan nu binnen om eens goed na te kijken op fouten en in overleg te renoveren waar nodig. De kasten zijn afgeleverd door een verhuisbedrijf, deze keer dus geen reparatie op locatie. TZ en nog een andere kast (maar daarover later meer) zijn ontvangen en staan nog te wachten om uitgepakt te worden. Als goed huisvader laat ik ze even wennen aan de nieuwe temperatuur en vochtigheidsgraad voor ik de folie en verhuisdekens verwijder. Foto’s zullen volgen als ook de uit te voeren werkzaamheden.

24-12. Zo, de kast eens op- en aangezet. Er zijn een aantal aandachtspunten voor deze kast op technisch en optisch gebied:

IMG_2995

Hier hoort normaal nog een lamp geplaatst te zijn, maar is om een of andere reden gewoon verdwenen.

IMG_2996

Volgens mij hoort daar nog een plastic.

IMG_2997

Popbumper caps zijn hun helderheid kwijt geraakt.

IMG_2998

Deze ramp heeft betere tijden gekend en is erg grijs geworden.

IMG_2999

Het speelveld is over het algemeen best vies en op plekken waar de bal vaak komt zie je dat ook mooi terug.

IMG_3001

Wie verzint dit?

IMG_3002

Lampenbord, 50 tinten wit, maar makkelijk weer mooi te maken.

IMG_3003

Gelukkig geen batterij schade alhoewel de batterijen al aan het lekken waren. Dit bordje is natuurlijk meteen voorzien van een 3V litium batterij.

IMG_3004

Het cabinet is goed verkleurd, de andere kant is nog slechter. Het positieve is dat er geen krassen op zitten dus op zich ziet het er nog redelijk uit.

En dan ga je de kast testen, de GI werkte niet (kabel stak er niet in), een opto switch werkte niet (en daar waren 2 kabels onder het speelveld uitgretrokken (vreemd!)) en er werken 2 spoelen niet: spoel nummer 6 (transistor Q66) en spoel nummer 14 (transistor Q48). Na een beetje rondprikken met de logic probe was het probleem al gauw gevonden. Als je naar onderstaande foto goed kijkt is te zien dat net boven de “2” van de sticker een printbaan weg is:

IMG_3020

In het schema is dat het volgende deel:

TZ

Datalijn 5 is verantwoordelijk voor de aansturing van Q66 en Q48 en die was niet meer verbonden met pootjes 14 van U4 en U5. Resultaat: geen spoelactiviteit voor spoelen 6 en 14. Maar dat is weer opgelost. En dat is al eigenlijk alles voor deze twilight zone. Technisch is hij speelklaar.

Reparatieblog 21: High Speed 2 – The Getaway met herstart problemen.

Kast: Williams High-Speed II -?the getaway.

Klacht: kast reset om de haverklap.

Resets, vaak een gevolg van een defecte voeding. Dus wat ik als eerste doe is altijd de spanningen meten maar die zien er op het eerste gezicht prima en stabiel uit. Dan maar het test menu ingaan, maar dat lukte niet. De volume gaat spontaan harder en voor de rest werkt niets meer. Op het eerste gezicht is te zien dat het MPU board al eens een zuurschade reparatie heeft gehad dus heb ik het bordje meegenomen om in mijn Funhouse te testen. Hier is echter niets aan de hand dus gaat mijn vermoeden naar de schakelaars in de muntdeur.

Uw reparateur zal u op de hoogte houden van de vorderingen. Ondertussen wat beeldmateriaal:

IMG_2405 IMG_2406

 

Update:

Probleem gevonden, maar dit was een vreemd probleem moet ik zeggen. Als ik de kast aanzette na een tijd uitgestaan te hebben kon ik een spel starten en ik heb met mijn beperkte flipperskills toch een behoorlijke pot kunnen spelen. Echter resette de kast weer na een minuut of tien waarna er niets meer mee was aan te vangen. Van lieverlee heb ik de speakers maar losgetrokken omdat vol volume toch wel heel luid is.

Nu bleek de volume ook nog eens met de linker flipperknop harder te zetten te zijn. Dus: muntdeur connector los, fliptronic board flatcable los, maar nog steeds kon ik het volume harder zetten met de linker flipperbutton. Raar, curieus en vreemd ook nog eens.

Uiteindelijk bleek het te liggen aan het feit dat de 12 volt niet meer werkte en dat kwam dan weer door het feit dat de zekering los in zijn houder zat. Gevalletje verlepte zekeringhouder.

Case closed.

Reparatieblog 20: BTTF met een dode outhole

Kast: Back To The Future (1990)

Klacht: Outhole spoel doet het niet.

BTTF, mijn favoriete speelfilm ooit. Zelf heb ik natuurlijk ook een BTTF en deze is volledig gerestaureerd. Deze maal belde een mede liefhebber me dat zijn kast al jaren niet functioneert dankzij de spoel van de outhole die geen krimp meer geeft.

Bij de kast aangekomen gaf de spoel een weerstandwaarde van 0 Ohm. Eerste gedachte: spoel doorgebrand, maar omdat de spoel er nog prima uitzag heb ik voor de zekerheid de diode ook even doorgemeten en het blijkt dat deze de boosdoener is. Diode vervangen maar nog steeds geen krimp. Dit had ik ook verwacht, als een diode kortsluit dan is meestal de transistor die de spoel aanstuurt ook defect. Ook hier bleek deze defect dus is deze vervangen.

Mag het ook eens simpel zijn. šŸ™‚

Reparatieblog deel 19: Batterijschade Gottlieb Excaliber.

Kast: Gottlieb excaliber

Klacht: kast start niet op.

Deze keer een excaliber van Gottlieb, voor mij een eerste dus alles moest ik weer van voren af aan uitzoeken. Na het maken van een test apparaatje was 1 van de problemen gauw gevonden: memory chip defect. Na vervanging reageerde het bordje al heel anders maar startte het nog niet op. Dit werd veroorzaakt door een defecte condensator op het reset bordje en zeer knullig gerepareerde zuurschade in het verleden:

IMG_2314

a001

Dit is dus een recipe for disaster. Na mijn reparaties ziet het er een heel stuk beter uit:

a003 a002

Wel heel wat weggevreten printbanen maar dat is nu ook weer netjes verholpen.

Bij het inbouwen bleek ook nog eens de spanning veel te hoog te zijn: 6,1 Volt in plaats van 5 Volt en was de stekker van de switches helemaal gaar. Deze viel zo van de print af, alle stekers waren afgebrokkeld. Na het vernieuwen van de regelweerstand van de voeding en het plaatsen van een nieuwe stekker startte de flipper weer netjes op en heeft ondergetekende een nette pot kunnen spelen.

Case closed.