april, 2016

now browsing by month

 

Reparatie blog nummer 14: Harry’s Ms Pacman bordje.

Klant: Me, myself and I.

Kast: Ms Pacman arcade board.

Klacht: start niet door.

Ik ben bezig mijn horizon te verbreden en dat houdt in dat ook arcadekasten in het vervolg door mij gerepareerd zullen worden. Dankzij de youtube kanalen van John (www.johnsarcade.com) en Adam (One Circuit) is mijn interesse gewekt om ook daar eens aan te snuffelen. Nu kwam op marktplaats een defect ms Pacman bordje voorbij, voor mij de uitgelezen kans om hier eens mee te gaan klooien. Het bordje start niet door en reset om de haverklap. Nu blijkt het een bootleg bord te zijn dus er zijn geen schema’s te krijgen. De toekomst zal leren of het gerepareerd kan worden, ik heb er in ieder geval een uitdaging bij.

Hieronder een foto van het slachtoffer:

186 - 9

Reparatieblog deel 12: Batterijcorrosie op een Lethal Weapon 3 MPU

Kast: Lethal Weapon 3

Klacht: kast start soms niet op.

Ik kreeg deze klacht via een thread van het flipperforum. Daarbij was te zien dat de eprom niet goed vast zat in zijn voetje en had ik al eens geadviseerd om de eprom te reseaten. Dit was inderdaad een oplossing voor even. Nadat de eprom gereseat was startte de kast weer op maar na een tijd was het probleem weer terug. Dus na wat heen en weer mailen lag het bordje op mijn werkbank waarbij ik het idee had even snel een ic voetje te wisselen. Maar bij ontvangst werd het onderliggende probleem snel duidelijk: ook dit bordje had last van batterijlekkage. Gelukkig niet zo heel ernstig maar toch even aanpakken. Dus: CPU vervangen, eprom, en nog een 5 tal aangrenzende ic’s en condensatoren. Het bordje ligt inmiddels weer terug bij de klant.

Maar, (en dat is waarom ik deze entry eigenlijk gemaakt heb) ikzelf heb een BTTF kast met eenzelfde MPU bordje. Het lullige is nu dat het “programma” in de eprom van LW3 en BTTF niet onderling uitwisselbaar zijn. LW3 gebruikt een 512Kb eprom, BTTF gebruikt 2 stuks 256Kb eprom. De vraag die ik mezelf stelde is of ik het programma van BTTF in een enkele 512Kb eprom kon proppen zodat ik het gerepareerde bordje in mijn kast kon testen. En dat lukt maar niet volgens mijn eigen verwachting. Ik zal het uitleggen.

Een 256Kb eprom gebruikt adresspace 0000-7FFF, een 512Kb eprom gebruikt 0000-FFFF. BTTF is opgesplitst in 2 eproms, de primaire die 0000-7FFF gebruikt en een secundaire die 8000-FFFF gebruikt. Dus dacht ik: als ik de 2 losse files van BTTF nu eens kopieer naar een enkele 512Kb file dan moet het gewoon werken. Via het commando copy /b primair.bin + secundair.bin totaal.bin krijg je een file die je in 1 eprom kunt branden. Zo gezegd zo gedaan maar dit werkte helaas niet. De truc zit hem om eerst de secundaire file te pakken en daarna pas de primaire en dat is niet logisch. Ik begrijp even niet waarom en eerlijk gezegd denk ik niet dat ik dit nog verder ga uitzoeken. Wellicht is het zo dat mijn inputs gewoon niet kloppen en dat ik primair en secundair verkeerd heb ontvangen.

Foto’s:

Situatie van de schade, hierbij is goed te zien dat de pootjes van de ic’s erg aangevreten zijn. Bij het los knippen werd duidelijk hoe broos de pootjes eigenlijk waren.

186 - 1 186 - 2

 

De roze stickers zijn geplakt op de ic’s die vervangen moesten worden:

186 - 3

Situatie na het verwijderen van de ic’s en het schuren van het bordje, ik heb in dit geval gekozen om niet het hele vlak kaal te schuren maar enkel de gebieden te pakken die aangetast waren. Normaliter schuur ik alles wel weg maar in nu waren er nog een groot deel onaangetaste delen in het gebied, bijvoorbeeld het kristal (dat glimmende dingetje onder de batterijhouder.

186 - 6 186 - 5

 

That’s all folks. Nu nog testen en terugsturen.

In ieder geval werkte het bordje perfect in mijn BTTF. Nog even wachten op terugkoppeling van mijn klant.

-Edit- bordje werkt weer, klant tevreden. Next in line: een Stern C1 soundboard.

Reparatie blog Deel 11: Batterijcorrosie op een Funhouse MPU.

Ik had het al eens gezegd en ook deze maal was het weer goed raak. Ik kreeg een MPU bord van een Funhouse aangeboden met batterij corrosie schade. Het bordje kreeg ik zo toegestuurd en ben begonnen met het verwijderen van de batterijhouder en de IC’s die aangetast waren:

175-1

 

Daarna wordt het bordje in azijn gelegd om de corrosie te neutraliseren zodat het verder geen schade kan aanrichten. Met een hard borsteltje wordt de corrosie zover mogelijk weggehaald. Daarna afspoelen met gedemineraliseerd water en even droog f?hnen. Vervolgens wordt de rest van de componenten weggehaald.

175-2

 

Daarna moet alle soldeer worden verwijderd met een desoldeerpomp en kan er geschuurd worden. Ik doe dat zelf met 1000 grid schuurpapier om de bedrukking zoveel mogelijk te behouden. Dit betekent wel dat het schuren langer duurt maar ook dat je meer controle hierop hebt. Na het schuren ziet het bordje er zo uit:

175-3

 

Hierna gaan de componenten er op en kan er gemeten gaan worden. Meten of alle printbanen nog goed zijn. In dit geval moest ik in eerste instantie 6 modificaties maken, na testen bleken er nog 3 bij te moeten.

175-4

 

Modificaties:

175-5

 

En zo ziet het bordje uit met een nieuwe batterijhouder. Ik heb gekozen voor een Lithium batterij van 3 volt omdat deze niet lekken. Verder heb ik een nieuwe rom gebrand omdat er nog een L3 rom in zat. Hiervoor heb ik W2 moeten verplaatsen naar W1.

175-6

 

Reparatie blog 10: Meteor lampjes blijven branden.

Kast: Stern Meteor.

Klacht: er blijven een drietal lampjes branden terwijl deze eigenlijk uit moeten zijn, verder geven de displays vreemde waarden bij het opstarten.

Van deze kast had ik al de displays gerepareerd in deze thread. Ik kreeg naderhand nog een telefoontje dat er een aantal lampjes niet uit gingen terwijl dat eigenlijk wel moest. Verder geven de displays wat vreemde waarden bij het opstarten maar tijdens het spel gaat het wel goed. Ook de credits hebben elke keer een andere waarde. Deze laatste 2 problemen zijn opgelost door het plaatsen van een backup batterij, deze was niet geinstalleerd waardoor het RAM bij het opstarten wat vreemde waarden aan nam.

Het andere probleem met de lampjes kon worden herleid naar de aansturing vanuit 3 thyristoren: Q46, Q52 en Q56. Dit kun je terughalen vanuit de aansluitingen naar de lampen.

meteor1

 

Wat dus opvalt is dat dit uitgangen 9, 10 en 11 van U4 zijn. De rest van de lampjes doen het prima, daarom valt een fout in de input van U4 af. Er kunnen dus 3 dingen aan de hand zijn:

1. Problemen op de printplaat. Omdat de thyristoren vlak bij elkaar zitten is daar wellicht een probleem te verwachten. Het bordje ziet er prima uit en na meten blijkt ook dat het probleem niet daar zit.

2. Problemen met de drie thyristoren. Unlikely, maar zou kunnen. Deze had de klant zelf al vervangen maar dit loste het probleem niet op.

3. U4 is defect op uitgangen 9,10 en 11. Afgaande op punten 1 en 2 was dit de enige mogelijke verdachte. Na vervanging van U4 bleek mijn vermoeden correct.

Mooi. Next! (Er komt een Funhouse bordje met zuurschade mijn kant op, leuk om een mooi how-to artikeltje van te maken).

Restauratie Fire! Aflevering: airbrush deel 1.

Ik heb het speelveld al weer een paar weken terug, en wat doen we met een verse laag mooi gespoten automotive 2 componenten vernis? Juist, wegschuren! Sand the hell out of it. De enige reden van de eerste laag vernis is het zegelen van het speelveld en het vlakken ervan. De eerste laag is lekker dik en kan dus ook mooi dienen om alle oneffenheden op te vangen.

Daarna begint het leuke werk: airbrush. Ik kies altijd eerst voor het wit en de grote vlakken, dat schiet lekker op en hiermee maskeer je eigenlijk de kleine zaken. Als je de foto’s ziet valt een grijs vlak op in de grote rode horse-shoe lane. Hier was een deel van het speelveld kapot en dit heb ik moeten repareren met 2 componenten spul. Keihard maar super spul om mee te werken. Verder heb ik die rode lane ge-airbrushed en de witte vlakken ook. Quick win, en ik moet zeggen dat het er weer helemaal perfect uit ziet.

1 2 3 4 5

Reparatieblog 9: Stern MPU met zuurschade

Mensen, hierom moet je dus NOOIT meer je batterijen vergeten te vervangen of beter: haal ze van het MPU bord af door middel van een externe batterijhouder. Het bordje dat ik kreeg was nog niet eens zo erg aangevreten op het eerste gezicht. Een beetje groene aanslag dacht ik. Maar niets bleek minder waar, bij het schuren schuurde ik zo door een printbaan heen, een dikke printbaan zelfs. Lossolderen was een ramp. Maar gelukkig doet het bordje het weer. Een RAM (5101) vervangen en een transistor die spontaan afbrak (!) Nu mag het bordje weer terug naar zijn eigenaar.

Onderstaande foto’s zijn van na de reparatie. Het bordje zal de miss verkiezingen niet gaan winnen ben ik bang maar beter kreeg ik het helaas niet.

IMG_0760 IMG_0761

 

Edit: het bordje hangt terug in zijn kast en werkt 100%. Mooi, weer een tevreden klant.