Reparatie blog 10: Meteor lampjes blijven branden.

Kast: Stern Meteor.

Klacht: er blijven een drietal lampjes branden terwijl deze eigenlijk uit moeten zijn, verder geven de displays vreemde waarden bij het opstarten.

Van deze kast had ik al de displays gerepareerd in deze thread. Ik kreeg naderhand nog een telefoontje dat er een aantal lampjes niet uit gingen terwijl dat eigenlijk wel moest. Verder geven de displays wat vreemde waarden bij het opstarten maar tijdens het spel gaat het wel goed. Ook de credits hebben elke keer een andere waarde. Deze laatste 2 problemen zijn opgelost door het plaatsen van een backup batterij, deze was niet geinstalleerd waardoor het RAM bij het opstarten wat vreemde waarden aan nam.

Het andere probleem met de lampjes kon worden herleid naar de aansturing vanuit 3 thyristoren: Q46, Q52 en Q56. Dit kun je terughalen vanuit de aansluitingen naar de lampen.

meteor1

 

Wat dus opvalt is dat dit uitgangen 9, 10 en 11 van U4 zijn. De rest van de lampjes doen het prima, daarom valt een fout in de input van U4 af. Er kunnen dus 3 dingen aan de hand zijn:

1. Problemen op de printplaat. Omdat de thyristoren vlak bij elkaar zitten is daar wellicht een probleem te verwachten. Het bordje ziet er prima uit en na meten blijkt ook dat het probleem niet daar zit.

2. Problemen met de drie thyristoren. Unlikely, maar zou kunnen. Deze had de klant zelf al vervangen maar dit loste het probleem niet op.

3. U4 is defect op uitgangen 9,10 en 11. Afgaande op punten 1 en 2 was dit de enige mogelijke verdachte. Na vervanging van U4 bleek mijn vermoeden correct.

Mooi. Next! (Er komt een Funhouse bordje met zuurschade mijn kant op, leuk om een mooi how-to artikeltje van te maken).

Comments are Closed