maart, 2016

now browsing by month

 

Reparatieblog deel 8: Bally Escape from the lost world

Kast: Bally Escape From The Lost World (1988)

Klacht: start niet op, geeft melding Zero Cross failed.

Deze Escape from the lost world ziet er nog perfect uit, een beetje zwart op het speelveld en de rubbers moeten worden vervangen maar voor de rest een zeer mooi speelveld waar geen plastics kapot zijn. Wat me opviel is het feit dat alle coils met steekstekkers zijn verbonden met de kabelboom. Verder is de situatie in de backbox voor een techneut de meest ideale situatie. Zelden kwam ik zo’n mooie bordjes tegen. Maar okee, Het Zero Cross probleem was ik al eens bij een ander bordje tegen gekomen, zie deze thread. De oplossing voor deze kast was simpel, F5 op de voedingsprint was defect. Zekering van 8A, maar die branden natuurlijk niet zomaar door. Dus: kast aan, ballen erin en spelen. In eerste instantie lijkt het goed te gaan. Daarna maar de kast in test mode geplaatst en daarbij merkte ik dat de multiball spoel (deze schiet linksonder 2 ballen het spel in) het niet deed. En dan leg ik meteen de link met een doorgebrande zekering.

Speelveld omhoog, multimeter op de spoel en weer testen. En nu deed de spoel het wel??? Wellicht een los contact? Speelveld weer naar beneden, testen, spoel doet het weer niet. Damn! Uiteindelijk bleek het probleem veroorzaakt te worden door een omgebogen strip dit achter de leafswitch van de linker flipperknop zit. Deze zit precies tegen de plunger aan waardoor die plunger dus geen kant meer op kon.

Case closed.

Reparatieblog Deel 7: Arnoud’s Meteor en Tri-Zone

Klant: Arnoud

Kast: Meteor en Tri-Zone

Klacht: Meteor geeft rare waardes op displays 1, 2 en 3. Tri-Zone start niet op.

Hoe meer ik dit werk doe, hoe meer ik het ga waarderen. Bij iedereen waar ik kom word ik hartelijk ontvangen en kan ik hulp en uitleg bieden. Zo ook hier, maar Arnoud heeft een collectie EM’s staan waar je verlegen van wordt. Nu heb ik zelf helemaal niets met EM’s maar er stonden toch wel wat mooie apparaten tussen. Maar goed, daar kwam ik niet voor (of eigenlijk toch wel šŸ˜‰ )

Tri-Zone: deze kast start niet op, leds gaan niet knipperen, en na even snel met mijn logic probe rondgeprikt te hebben toch maar besloten het bordje op de testbank te leggen. De +5 volt en +12 volt waren overigens prima in orde. Nu is dit een system-6 bordje dus snel maar even een Leon testrom besteld. (Voor diegenen wie niet weten wat ik met een Leon testrom bedoel zal ik daar binnenkort nog even een artikel aan wijden). Dus: alle eproms eruit, testrom erin, niets. Deaud als een pier. Next step: processor vervangen. Ik heb eigenlijk even wat shortcuts genomen, dus zonder echt meten gewoon vervangen. Ook dit bordje was gereviseerd door vriend Patrick van Starjet en dan weet ik dat er kwaliteit geleverd wordt. Dus, nieuwe CPU erin en er kwam weer leven in. Bordje in de kast et voila. Succes nummer 1.

Dan de Meteor. Godsakkerju denk je dan achteraf. Dit bordje had ik ook mee gekregen omdat ik na wat tests, ic’s omprikken had geconstateerd dat U20 defect zou moeten zijn. Kijk maar eens in het schema. Dus, deze eruit gesleuteld en een nieuwe gemonteerd, bordje terug naar klant maar helaas. Nu hadden we de displays al eens gewisseld en bordjes uitgewisseld en daaruit kwam dat het issue ergens anders moest zitten. Wellicht toch de RAM, de 5101?? Die uitgewisseld, zonder resultaat. Maar, toen zag ik het ineens, de kabelboom die tussen de credits display en de rest van de displays (players 1 t/m 4) daar waren 2 kabeltjes van doorgeknipt. Waarom? Ik weet het niet hoor maar goed, deze weer verbonden. Displays werken weer. Succes nummer 2.

Klant blij, ik ook blij, weer wat geleerd en een nieuwe flipperfanaat leren kennen.