september, 2015

now browsing by month

 

High end speakers voor je flipperkast

Geboren uit noodzaak en omdat ik nou eenmaal wat ondernemersbloed in mijn lijf heb. Begin dit jaar begon ik me te verdiepen in het geluid dat in een flipperkast zit. Een flipperkast wordt vaak geleverd voor gebruik in een frituur of een kroeg, en het zal een speler aldoor een spreekwoordelijke worst wezen van welke kwaliteit het geluid is. Daarom zijn de speakers een post waar door fabrikanten op bezuinigd wordt. En dat zie, en dat hoor je. Speakers zijn gewoon te klein en van slechte kwaliteit. Bassen ben je kwijt en de hoge tonen zijn vaak niet afgestemd op de rest van de speakerset. Daarbij komt ook nog eens dat de bassen uit onderkant van de kast komen, met een behoorlijke klankkast, en van voren komt het midden en het hoog (qua tonen).

Recipe for disaster noemen ze dat.

In Amerika zijn er 2 leveranciers: Flipper fidelity en pinball pro. So far so good, perfecte speakers voor een normale prijs (150 dollar voor een set). Maar dan komt de grap, om die spullen van de US naar europa te krijgen betaal je al gauw 85 dollar kosten. Totale kosten: 235 dollar. En nu is de dollarkoers ook niet echt meer een voordeel. Daarom ben ik zelf eens gaan zoeken en ben gaan kijken of het wellicht anders kan. En dat kan! Het kan eigenlijk zo makkelijk dat ik besloten heb er een winkeltje van op te zetten. Naam: PIFI. Waarom PIFI? PIFI is een afkorting van Pinball Fidelity. Waar tegenwoordig iedereen dit associeert met WIFI is het toch echt op basis van de HIFI (High Fidelity) verwijzing. Zoek het maar eens op via een wiki.

Neem maar eens een kijkje op deze site: http://www.pifi.nl?en vertel me wat je er van vindt. Ik ben zeer benieuwd. De eerste 10 klanten krijgen 40% korting op hun eerste bestelling (max 1 set per klant). De enige tegenprestatie die ik van deze klanten verlang is hulp bij de inbouw. En daar wil ik mee zeggen dat ik nog niet van elke kast een beschrijving heb en ook nog niet weet welke speakers ik moet bestellen. Ik heb van de meeste kasten wel een template liggen maar of deze 100% accuraat is valt nog te bezien. Daarom zal er eerst overleg zijn. Als dat geen probleem is, en je hebt even tijd om me hiermee te helpen dan zal ik je belonen met 40% korting!!

Pifi_WTK_logo

Nieuwe kast: Fire! met een hoop werk. Deel 1, batterijschade.

Zo, het bloed kruipt toch altijd waar het normaal niet mag komen. Eigenlijk heb ik er geen plek voor, maar ik ben al zo lang op zoek naar een Fire! omdat deze het camping gevoel geeft. Bruin, fout, luid, snel, zonder al te diepe ruleset, maar wel lekker om te spelen. En die bel op de kopkast maakt het natuurlijk helemaal af. Mijn buren zullen me nog gaan verwensen (sorry buuf!!!).

Maar goed, leuke kast, in nasty staat. De kast heeft batterijschade, dat wist ik al. Verder heeft hij de laatste jaren in een schuur doorgebracht, dus heeft wat vocht te verwerken gekregen. Gelukkig valt dat laatste nogal mee. Daarbuiten heeft een kast van bijna 30 jaar oud natuurlijk al heel wat abuse meegemaakt. Dat is ook duidelijk te zien aan het artwork van het cabinet en de kopkast. En als laatste was de verkoper de sleutels kwijt. Concreet betekent dat: slot van de muntdeur uitboren en glas van de kopkast kapot maken.

Dat laatste is inmiddels afgehandeld, waarna over gegaan kon worden tot het testen van de kast. Kopkast gemonteerd, stekkers aangesloten op de borden, spanning erop en……. lampjes aan, wat ruis uit de speakers, voor de rest dood als een pier. Dus, mpu bord eruit, en mee naar het “lab”. (Lees: veel te kleine, met veel te veel flippers erin kelder). Afdeling schadeherstel staat voor u klaar zeg maar.IMG_9205 IMG_9206 IMG_9214