juli, 2016

now browsing by month

 

Restauratie Cyclone, aflevering: speelveld.

Gisteren een speelveld opgehaald waar ik bij toeval tegenaan liep. De cyclone die ik had gekocht ziet er perfect uit alleen het speelveld is gewoon slecht. Zo slecht zelfs dat ik een hele tijd heb staan twijfelen of ik de kast ?berhaupt zou meenemen. Echter was de prijs dusdanig interessant en de rest van de kast zo goed in orde dat ik hem niet kon laten staan, en gelukkig ook maar. Wat een leuke kast is dit. Nu was ik vandeweek bij een collega flipperkast reparatie service (ja ja mensen, in Limburg kun je met je conculega’s gewoon praten en ervaringen uitwisselen, sterker nog: www.flipperverhuur.nl is de naam van zijn site) en hij vertelde me dat hij nog een Cyclone speelveld op zolder had staan. Toeval bestaat toch dus. Na wat heen en weer mailen en een prijs afgesproken te hebben heb ik gisteren het bord opgehaald en ik moet zeggen dat het zeker een goede kandidaat is om mijn slechte speelveld te vervangen. Er moet wel nog een hoop werk verzet worden om het bordje “flippergast proof” te maken maar dat is dan weer het leuke werk.

Foto’s:

cyclone-playf-new-01 cyclone-playf-new-02

27-07: Speelveld leeg, wat foto’s van de schade:

cyz

cy2

Hier zie je dat het mylar is losgekomen van het speelveld en dat het vuil zich daar onder heeft genesteld.

cy3 cy4

Mylar is reeds weggespeeld en delen van de bedrukking zijn daarom verdwenen.

cy5 cy6

Vuil en vies. Smerig ook nog eens.

cy7 cy8

Skillshot lane, die kan mooi terug op kleur gebracht worden.

cy9 cya

Same old shit, hier komt de bal erg vaak dus veel slijt plekken. Ook is te zien dat het speelveld erg veel vuil heeft kunnen vangen.

cyb cyc cyd

Nog eens 3 keer schade. Ook dit is weer mooi te airbrushen dus komt wel goed.

29-07:

Op een dagje verlof kun je van dingen doen zoals het verwijderen van het mylar. Helaas is mijn freeze spray op dus moet ik wachten op nieuwe. De helft van het mylar is inmiddels weg zonder schade aan het speelveld. Een groot probleem van het cyclone speelveld is dat dit nogal verkleurt op de plekken waar geen mylar ligt en dat je dit bijna niet kunt airbrushen omdat er zoveel van die kleine mannetjes over het speelveld rennen. Nu pak ik daarvoor dus steevast mijn magic sponge (magic eraser) en dasty en begin ik te cleaneren. Dit keer met een ongelooflijk mooi resultaat. De foto’s geven helaas niet helemaal weer hoe de kleur is terug gekomen.

C1groot C2groot

Linkerfoto: nog niets mee gedaan, rechterfoto: reeds schoongemaakt. Dit zal nogmaals gebeuren om het nog schoner te maken.

C3groot C4groot

En hier kan ik dan helemaal blij van worden. Het kleurverschil tussen het grijs dat onder het mylar heeft gelegen en dat niet door het mylar is beschermd was gruwelijk. Na een minuut of 2 tot 3 schoonmaken is dat verschil nagenoeg verdwenen en ook de ballswirls zijn een heel stuk minder zichtbaar.

C5groot

En hier zie je het resultaat als er een klein laagje wasbenzine op ligt. Ik doe dit om het resultaat te zien als er een laag clearcoat overheen ligt. Helemaal geweldig!

 

Update 09-08-2016:

Zo, het speelveld is bijna klaar voor zijn eerste clearcoat sessie. Veel insert bedrukking heb ik moeten weghalen omdat deze beschadigd was. Deze beslissing heb ik gemaakt nadat ik een vel met nieuwe insert decals heb kunnen vinden.

c1-1? c1-2

Oei denk je dan, wat een schade. Maar op zich valt het wel mee. Er zal veel geairbrushed moeten worden, dat wel, maar het airbrush werk is dan enkel solide kleuren en relatief grote vlakken. Voordeel is dat de kleuren niet 100% hoeft te matchen en dat alles wat je airbrusht meteen weer lekker opknapt.

c1-3

Vooral de grote witte vlakken en die blauwe skillshot lane rechtsboven zullen het speelveld na de airbrush sessie al een heel andere uitstraling geven. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik niet kan wachten tot die kleuren erop liggen. Dan heb ik daar toch al een heel ander bord liggen. En geduld is echt niet mijn sterkste punt helaas.

Reparatieblog deel 17: Independence Day met een slome spoel.

Kast: Independence day (ID4)

Klacht: de autolaunch spoel is niet krachtig genoeg om de bal in het speelveld te krijgen.

De bal komt wel tot in het speelveld maar het is een beetje te vergelijken met de snelheid van een schildpad in winterslaap. Eerste reactie: vervang de spoel, spoelbus en plunger maar. Dit heeft helaas niet het juiste resultaat en als je dan even verder zoekt kom je dit tegen:

id4-1 id4-2 id4-3 id4-4

Verbrand dus maar wel gerepareerd door een of andere oetlul in het verleden. En dan zodanig “gerepareerd” dat er gewoon niet veel meer van te maken is. Dus: alles los, alles netjes maken (reinigen en schuren) en dan kom je tot de volgende resultaten:

id4-5 id4-6

Je ziet dus dat er al een aantal soldeerpads weg zijn en waar de punt van mijn pincet heen wijst is een hele printbaan weg. Makkelijk te repareren, dat wel maar ongelooflijk dat iemand zoiets durft op te leveren op deze manier. De FET die hier is weggehaald wordt gebruikt voor de autolaunch spoel dus ik vermoed dat na mijn opschoon actie de spoel ook weer zijn kracht terug gaat krijgen.

-Edit-

Probleem is dus gevonden. Ook www.flipperwinkel.nl -echt mensen, daar koop je veel spullen voor een hele mooie prijs. Voor mij is www.flipperwinkel.nl het eerste adres waar ik mijn spullen koop, als men het daar niet heeft ga ik ergens anders kijken. Snelle levering en in-deep technische kennis- heeft een stukje hierover staan:

ID-7

En dat is dus ook bij deze ID4 aan de hand. Dus: alle FET’s vervangen door nieuwe, en dan zal het probleem wel zijn opgelost.

Reparatieblog deel 16: Williams Flash (1979)

Kast: Williams Flash (1979)

Klacht: kast start niet op.

Deze kast start niet op, de 2 leds blijven constant branden. Dit geeft aan dat de CPU niet doorstart en daarom loopt het programma niet. Flash is een zogenaamd Williams System-4 generatie en een “pain in the ass” om te troubleshooten. Lees het volgende document maar eens als je niet terugdeinst voor een enorme lap technische tekst: http://techniek.flipperwinkel.nl/wms37/index1.htm#dips

Goed, dat heb je dus niet gedaan (had je wel gezien dat er nog ook nog een pagina 2 en 3 zijn?) Ik wel overigens en tot de conclusie gekomen dat deze kast voor mij dus een leerprojectje zal worden. Stagiair in mijn eigen toko.

Stap 1: bordje uit de kast en op de testbank ermee. Leon’s testrom erin (en ingewijden weten nu wat ik daarmee bedoel) en testen. Dit werkt gelukkig dus de CPU en omliggende componenten zijn okee. De volgende stap is het branden van nieuwe eproms (done) en het vervangen van de IC-voetjes waar die eproms in moeten. De volgende IC-voetjes geven na meer dan 35 jaar nog wel eens problemen:

Als je deze los haalt zie je eigenlijk al dat de pinnen afbreken en loslaten.

Je merkt het ook met het verwijderen van de eproms, er is 1 voetje dat niet gebruikt wordt en als je daar een eprom in steekt is de fysieke weerstand gewoon groter. Van de andere voetjes krijg je al snel het idee dat de eproms er spontaan uit gaan vallen.

21-07: Ik ben gisteren nog even bezig geweest met het verwijderen van de eprom voetjes maar wat een hel is dat. De meeste pinnen kunnen worden losgesoldeerd maar 2 op de hoeken zitten zo vast en daarvan zijn de soldeerpads te groot of zo dat ik ze met moeite loskrijg. Zoveel moeite dat ik waarschijnlijk de gaatjes moet gaan uitboren en dat heb ik nog nooit meegemaakt. Soldeerbout staat extra heet maar helaas.

Verder heb ik de flipperroms in de eprom brander gegooid en vergeleken met de data op internet, 1 rom is prima, de andere heeft een 15-tal (van de 2048) verschillen. Oftewel: bitrot. Wellicht ligt daar al het probleem en dan is de oplossing al net zo simpel. Nu kwam ik er ook nog eens achter dat van de 20 stuks 2716 eprom er 8 defect zijn (interne kortsluiting bij het branden) en 5 stuks niet gebrand kunnen worden. Raar.

To be continued.

Reparatieblog Deel 15: Harley Davidson met reset problemen.

Kast: Sega Harley Davidson

Klacht: kast reset om de haverklap.

Ok, reset problemen worden meestal veroorzaakt door een te lage 5Volt voeding. Als deze onder de 4,6 volt zakt gaat de processor regelmatig rebooten en start de kast willekeurig opnieuw op. Dit kan een aantal oorzaken hebben, een defecte elco, een defecte brugcel, een verbrande connector of een combinatie van deze zaken.

Maar in dit geval niets van dat, de spanning was zelfs te hoog, een dikke 6,3Volt. Dat is dus niet goed. Nu is het schema van die 5 Volt niet zo spannend, een trafo, een bruggelijkrichter, een dikke elco en een spanningsregelaar. De conclusie was snel getrokken: spanningsregelaar defect (LM338K). Maar toen begon het pas. Een nieuwe LM338K besteld (heb er meteen 2 besteld want je weet maar nooit tegenwoordig. Deze gesoldeerd en spanning gemeten. Mooi, 5,1 Volt aan de uitgang. Daarna heb ik het CPU board aangesloten en deze deed niet veel. Wat ledjes aan maar de kast startte niet op. De spanning zakte in naar een respectabele 3,3 Volt ????!??!!?! Conclusie: probleem op het CPU bord.

Nou ja, lang verhaal kort, CPU bord: OK. LM338K: niet ok. En dan begint de grote zoektocht op internet. Kennelijk is er heel veel namaak uit China in omloop die of gewoon leeg is, of gewoon buiten de specs valt. Daarbuiten hebben we te maken met de RoHS wetgeving die zegt dat er geen lood en andere schadelijke stoffen meer mag zitten in dit soort componenten. Leuk allemaal maar betekent wel dat ik die HD niet kan repareren zonder juiste componenten. Maar gelukkig had een lokale electronicaboer er nog een liggen voor me. Voor een schappelijke prijs kreeg ik hem mee (de echte kosten dus via conrad gewoon 75 euro!!!!) en werkt het bordje weer naar behoren.

Foto’s van origineel en namaak. Het verschil in dikte is ook goed te zien. (Die dikke ST is de juiste die wel goed functioneert).

lm2 lm4 lm3 lm1

Zie ook het volgende artikel voor meer informatie: http://flipperforum.be/viewtopic.php?f=11&t=8460

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=AvF7HyYklwI

Conrad: klikklak

Edit 13-07-2016: Bordjes zijn terug bij hun rechtmatige eigenaar en alles werkt naar behoren. Weer wat geleerd!