Reparatieblog Deel 15: Harley Davidson met reset problemen.

Kast: Sega Harley Davidson

Klacht: kast reset om de haverklap.

Ok, reset problemen worden meestal veroorzaakt door een te lage 5Volt voeding. Als deze onder de 4,6 volt zakt gaat de processor regelmatig rebooten en start de kast willekeurig opnieuw op. Dit kan een aantal oorzaken hebben, een defecte elco, een defecte brugcel, een verbrande connector of een combinatie van deze zaken.

Maar in dit geval niets van dat, de spanning was zelfs te hoog, een dikke 6,3Volt. Dat is dus niet goed. Nu is het schema van die 5 Volt niet zo spannend, een trafo, een bruggelijkrichter, een dikke elco en een spanningsregelaar. De conclusie was snel getrokken: spanningsregelaar defect (LM338K). Maar toen begon het pas. Een nieuwe LM338K besteld (heb er meteen 2 besteld want je weet maar nooit tegenwoordig. Deze gesoldeerd en spanning gemeten. Mooi, 5,1 Volt aan de uitgang. Daarna heb ik het CPU board aangesloten en deze deed niet veel. Wat ledjes aan maar de kast startte niet op. De spanning zakte in naar een respectabele 3,3 Volt ????!??!!?! Conclusie: probleem op het CPU bord.

Nou ja, lang verhaal kort, CPU bord: OK. LM338K: niet ok. En dan begint de grote zoektocht op internet. Kennelijk is er heel veel namaak uit China in omloop die of gewoon leeg is, of gewoon buiten de specs valt. Daarbuiten hebben we te maken met de RoHS wetgeving die zegt dat er geen lood en andere schadelijke stoffen meer mag zitten in dit soort componenten. Leuk allemaal maar betekent wel dat ik die HD niet kan repareren zonder juiste componenten. Maar gelukkig had een lokale electronicaboer er nog een liggen voor me. Voor een schappelijke prijs kreeg ik hem mee (de echte kosten dus via conrad gewoon 75 euro!!!!) en werkt het bordje weer naar behoren.

Foto’s van origineel en namaak. Het verschil in dikte is ook goed te zien. (Die dikke ST is de juiste die wel goed functioneert).

lm2 lm4 lm3 lm1

Zie ook het volgende artikel voor meer informatie: http://flipperforum.be/viewtopic.php?f=11&t=8460

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=AvF7HyYklwI

Conrad: klikklak

Edit 13-07-2016: Bordjes zijn terug bij hun rechtmatige eigenaar en alles werkt naar behoren. Weer wat geleerd!

Comments are Closed