Restauratie Cyclone, aflevering: speelveld.

Gisteren een speelveld opgehaald waar ik bij toeval tegenaan liep. De cyclone die ik had gekocht ziet er perfect uit alleen het speelveld is gewoon slecht. Zo slecht zelfs dat ik een hele tijd heb staan twijfelen of ik de kast ?berhaupt zou meenemen. Echter was de prijs dusdanig interessant en de rest van de kast zo goed in orde dat ik hem niet kon laten staan, en gelukkig ook maar. Wat een leuke kast is dit. Nu was ik vandeweek bij een collega flipperkast reparatie service (ja ja mensen, in Limburg kun je met je conculega’s gewoon praten en ervaringen uitwisselen, sterker nog: www.flipperverhuur.nl is de naam van zijn site) en hij vertelde me dat hij nog een Cyclone speelveld op zolder had staan. Toeval bestaat toch dus. Na wat heen en weer mailen en een prijs afgesproken te hebben heb ik gisteren het bord opgehaald en ik moet zeggen dat het zeker een goede kandidaat is om mijn slechte speelveld te vervangen. Er moet wel nog een hoop werk verzet worden om het bordje “flippergast proof” te maken maar dat is dan weer het leuke werk.

Foto’s:

cyclone-playf-new-01 cyclone-playf-new-02

27-07: Speelveld leeg, wat foto’s van de schade:

cyz

cy2

Hier zie je dat het mylar is losgekomen van het speelveld en dat het vuil zich daar onder heeft genesteld.

cy3 cy4

Mylar is reeds weggespeeld en delen van de bedrukking zijn daarom verdwenen.

cy5 cy6

Vuil en vies. Smerig ook nog eens.

cy7 cy8

Skillshot lane, die kan mooi terug op kleur gebracht worden.

cy9 cya

Same old shit, hier komt de bal erg vaak dus veel slijt plekken. Ook is te zien dat het speelveld erg veel vuil heeft kunnen vangen.

cyb cyc cyd

Nog eens 3 keer schade. Ook dit is weer mooi te airbrushen dus komt wel goed.

29-07:

Op een dagje verlof kun je van dingen doen zoals het verwijderen van het mylar. Helaas is mijn freeze spray op dus moet ik wachten op nieuwe. De helft van het mylar is inmiddels weg zonder schade aan het speelveld. Een groot probleem van het cyclone speelveld is dat dit nogal verkleurt op de plekken waar geen mylar ligt en dat je dit bijna niet kunt airbrushen omdat er zoveel van die kleine mannetjes over het speelveld rennen. Nu pak ik daarvoor dus steevast mijn magic sponge (magic eraser) en dasty en begin ik te cleaneren. Dit keer met een ongelooflijk mooi resultaat. De foto’s geven helaas niet helemaal weer hoe de kleur is terug gekomen.

C1groot C2groot

Linkerfoto: nog niets mee gedaan, rechterfoto: reeds schoongemaakt. Dit zal nogmaals gebeuren om het nog schoner te maken.

C3groot C4groot

En hier kan ik dan helemaal blij van worden. Het kleurverschil tussen het grijs dat onder het mylar heeft gelegen en dat niet door het mylar is beschermd was gruwelijk. Na een minuut of 2 tot 3 schoonmaken is dat verschil nagenoeg verdwenen en ook de ballswirls zijn een heel stuk minder zichtbaar.

C5groot

En hier zie je het resultaat als er een klein laagje wasbenzine op ligt. Ik doe dit om het resultaat te zien als er een laag clearcoat overheen ligt. Helemaal geweldig!

 

Update 09-08-2016:

Zo, het speelveld is bijna klaar voor zijn eerste clearcoat sessie. Veel insert bedrukking heb ik moeten weghalen omdat deze beschadigd was. Deze beslissing heb ik gemaakt nadat ik een vel met nieuwe insert decals heb kunnen vinden.

c1-1? c1-2

Oei denk je dan, wat een schade. Maar op zich valt het wel mee. Er zal veel geairbrushed moeten worden, dat wel, maar het airbrush werk is dan enkel solide kleuren en relatief grote vlakken. Voordeel is dat de kleuren niet 100% hoeft te matchen en dat alles wat je airbrusht meteen weer lekker opknapt.

c1-3

Vooral de grote witte vlakken en die blauwe skillshot lane rechtsboven zullen het speelveld na de airbrush sessie al een heel andere uitstraling geven. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik niet kan wachten tot die kleuren erop liggen. Dan heb ik daar toch al een heel ander bord liggen. En geduld is echt niet mijn sterkste punt helaas.

Comments are Closed