Reparatie blog deel 4a: Harrie’s arcade monitor.

Okee dan. Ik had al gemeld dat ik de flyback van mijn monitor had vervangen. Dit heeft helaas niet geleid tot een positief resultaat. Met de handen in mijn haren heb ik maar contact gezocht met Patrick van Starjet services. Starjet repareert flipperkasten, arcadekasten en nog veel meer, en Patrick heeft wel de ervaring die ik nog mis. Begrijp me goed, ik kan me heel erg goed helpen, maar voor monitoren schrik ik nog wel eens terug. Het zijn de hoge spanningen die me nogal nerveus maken eerlijk gezegd.

Maar goed, ik dwaal af. Met Patrick afgesproken dat ik het chassis naar hem mocht sturen. Op het werk een doosje geregeld en het chassis lag al klaar op de werkbank. Het enige wat ik nog wilde doen is een aantal zaken doormeten want ik heb in een heel ver verleden al eens een (naar het blijkt toch weer dezelfde) fout gemaakt. Ik had dus al een voorgevoel. Anyway, even een stukje schema en een stukje theorie:

Het schema is via de volgende link te vinden:?Intervideo monitor.

Dit deel van het schema is belangrijk voor deze post:

www_andysarcade_de_data_coinop_videogames_raster_monitors_intervideo_intervideo_vp_series_pdf

Q3 is de HOT (Horizontal Output Transistor). Deze stuurt de flyback aan, zonder deze transistor heb je dus geen hoge spanning op je buis staan. Q3 was sowieso defect toen ik aan deze reparatie begon, dus die had ik al vervangen. Nu komt de grap: uit het schema is te halen dat de emitter van Q3 aan massa hangt. Q3 is gemonteerd tegen een koelplaat die ook aan massa hangt. De achterkant van de transistor is van metaal om de warmte te geleiden naar een koellichaam. Waarschijnlijk (ik kan het niet meer controleren omdat ik de oude transistor al heb weggegooid) was die metalen achterkant van de oude transistor intern verbonden met de emitter waardoor deze koud tegen het koellichaam gemonteerd kon worden. Van de nieuwe transistor is de basis verbonden met de metalen achterkant van de transistor en omdat ik deze nieuwe transistor koud op het koellichaam gemonteerd had ging dit dus niet werken omdat de basis naar massa werd kortgesloten. Op zich niet zo’n ramp voor de rest van het circuit omdat er een transformator voor zit maar natuurlijk funest voor de aansturing van de lijntrafo. Een mica plaatje en wat koelpasta verder en het probleem was opgelost. De vraag is natuurlijk of de lijntrafo dan ook daadwerkelijk defect was maar dat zal ik wellicht nooit gaan weten. De nieuwe zit mooi op zijn plekje, geen zin om de oude er nog uit te solderen.

Case closed. Klant happy!

Comments are Closed