Reparatieblog deel 16: Williams Flash (1979)

Kast: Williams Flash (1979)

Klacht: kast start niet op.

Deze kast start niet op, de 2 leds blijven constant branden. Dit geeft aan dat de CPU niet doorstart en daarom loopt het programma niet. Flash is een zogenaamd Williams System-4 generatie en een “pain in the ass” om te troubleshooten. Lees het volgende document maar eens als je niet terugdeinst voor een enorme lap technische tekst: http://techniek.flipperwinkel.nl/wms37/index1.htm#dips

Goed, dat heb je dus niet gedaan (had je wel gezien dat er nog ook nog een pagina 2 en 3 zijn?) Ik wel overigens en tot de conclusie gekomen dat deze kast voor mij dus een leerprojectje zal worden. Stagiair in mijn eigen toko.

Stap 1: bordje uit de kast en op de testbank ermee. Leon’s testrom erin (en ingewijden weten nu wat ik daarmee bedoel) en testen. Dit werkt gelukkig dus de CPU en omliggende componenten zijn okee. De volgende stap is het branden van nieuwe eproms (done) en het vervangen van de IC-voetjes waar die eproms in moeten. De volgende IC-voetjes geven na meer dan 35 jaar nog wel eens problemen:

Als je deze los haalt zie je eigenlijk al dat de pinnen afbreken en loslaten.

Je merkt het ook met het verwijderen van de eproms, er is 1 voetje dat niet gebruikt wordt en als je daar een eprom in steekt is de fysieke weerstand gewoon groter. Van de andere voetjes krijg je al snel het idee dat de eproms er spontaan uit gaan vallen.

21-07: Ik ben gisteren nog even bezig geweest met het verwijderen van de eprom voetjes maar wat een hel is dat. De meeste pinnen kunnen worden losgesoldeerd maar 2 op de hoeken zitten zo vast en daarvan zijn de soldeerpads te groot of zo dat ik ze met moeite loskrijg. Zoveel moeite dat ik waarschijnlijk de gaatjes moet gaan uitboren en dat heb ik nog nooit meegemaakt. Soldeerbout staat extra heet maar helaas.

Verder heb ik de flipperroms in de eprom brander gegooid en vergeleken met de data op internet, 1 rom is prima, de andere heeft een 15-tal (van de 2048) verschillen. Oftewel: bitrot. Wellicht ligt daar al het probleem en dan is de oplossing al net zo simpel. Nu kwam ik er ook nog eens achter dat van de 20 stuks 2716 eprom er 8 defect zijn (interne kortsluiting bij het branden) en 5 stuks niet gebrand kunnen worden. Raar.

To be continued.

Comments are Closed