Reparatie blog deel 4: Harrie’s arcade monitor.

Klant: ikzelf

Kast: Neo Geo arcadekast met 25″ CRT monitor

Klacht: geen beeld

Een jaar ofzo geleden overleed mijn monitor, bij het aanzetten van de kast bleef het beeld zwart. Gelukkig ben ik voorzien van een zeer goed gehoor (ik hoor zeer zacht geluid op hoge frequenties) en daardoor kon ik waarnemen dat de monitor gewoon geen hoge spanning meer krijgt.

Nu zal opa even een verhaaltje uit de oude doos vertellen. Een oude beeldbuis werkt op basis van een electronenkanon. In de buis is een vacuum en worden elektronen vanuit 3 kannonnen “geschoten” richting beeldbuis. Nu klinkt dit nogal middeleeuws, maar de elektronen worden door middel van spanning losgeweekt vanaf een spiraal (ik geloof dat deze van het metaal broom gemaakt is of zo). Aan de beeldbuis kant (het zichtbare vlak) staat een hele hoge spanning die deze electronen aantrekt. Deze spanning is rond de 22.000 Volt. Een hoogspanningstrafo, ofwel een lijntrafo, ofwel een flyback zorgt voor deze spanning.

En waarom vertelt opa dit verhaaltje? Nou, ik vermoed dat deze flyback defect is. Als alles netjes functioneert dan hoor je een hoogfrequente toon, deze was weg bij mijn monitor. Nu heb ik alle electronica die relevant zijn voor deze schakeling om de flyback al vervangen, de hoogspanningstransistor was in ieder geval defect. Nu heb ik gisteren de flyback maar eens even losgesoldeerd en ik kwam het volgende tegen:

Flyback3

Een brandplek tussen pinnen 2 en 3. Zou het zo zijn dat dit het probleem veroorzaakt?? Gisteren geen tijd meer gehad om de nieuwe er in te solderen helaas, dus dat bewaar ik voor een volgende keer.

To be continued….

Comments are Closed