Reparatie blog deel 2: Ed’s Hardbody

Klant: Ed.

Kast: Bally Hardbody / 1987.

Klacht: kast start niet meer op.

Acties: ik kreeg van Ed een bally MPU bordje met de klacht dat de kast ineens stopte met werken. Eigenlijk is het bord van bally veel simpeler van opzet dan een system-11 bord dus lastig zal dit niet zijn. Het eerste wat ik altijd doe is het controleren van de eproms. Ed vertelde me dat een van de stickers van de eproms los hing en dat hij deze voor aflevering van het bord aan mijn adres had vastgeplakt met plakband.

Even een stukje theorie: een eprom is een Erasable Programmable Read Only Memory. Dus: een stukje geheugen dat je kunt programmeren en weer leeg maken. In de huidige tijd is dit een ondenkbaar stuk historische rommel, maar toen was het een stuk state of the art stuk electronica. Een eprom is voorzien van een glaasje en door dit glaasje kun je door middel van UV licht de inhoud van de eprom weer leeg maken. Hiervoor zijn speciale erasers te krijgen met een UV lamp en een timer. Nu zit in elk licht (dus ook in de lamp in de backbox) een klein deel UV licht. Heel heel heel zwak, maar als je een flipper jaren gebruikt is deze zeer kleine hoeveelheid op de lange termijn voldoende zijn om een paar bits om te laten vallen. Een een omgevallen bit kan er voor zorgen dat een programma vastloopt, en dus kan een flipper niet meer opstarten.

Dus: roms gedownload van ipdb, eprom 1 erin en vergelijken maar. Eprom 1 is diegene waarvan het glaasje niet was afgeplakt. Eprom OK. Hmmmpf.

edshb1

Eprom 2 erin, volgende melding:

edshb2

Defecte eprom dus. Nieuw setje gebrand en Ed kan weer vooruit. Nu heb ik de oude eprom proberen te wissen (de eerste dus) maar dit ging ook niet helemaal lekker. Waar normaal alle waardes van de bits op “1” staan na het wissen ging dit mis. Normaal zie je FF FF FF FF etc staan als je de inhoud van een lege eprom inleest. Nu was dit DF DF DF DF etc. Maar goed, simpel probleem, simpele oplossing. Daar houd ik van. NEXT!!!

Comments are Closed