Reparatieblog deel 12: Batterijcorrosie op een Lethal Weapon 3 MPU

Kast: Lethal Weapon 3

Klacht: kast start soms niet op.

Ik kreeg deze klacht via een thread van het flipperforum. Daarbij was te zien dat de eprom niet goed vast zat in zijn voetje en had ik al eens geadviseerd om de eprom te reseaten. Dit was inderdaad een oplossing voor even. Nadat de eprom gereseat was startte de kast weer op maar na een tijd was het probleem weer terug. Dus na wat heen en weer mailen lag het bordje op mijn werkbank waarbij ik het idee had even snel een ic voetje te wisselen. Maar bij ontvangst werd het onderliggende probleem snel duidelijk: ook dit bordje had last van batterijlekkage. Gelukkig niet zo heel ernstig maar toch even aanpakken. Dus: CPU vervangen, eprom, en nog een 5 tal aangrenzende ic’s en condensatoren. Het bordje ligt inmiddels weer terug bij de klant.

Maar, (en dat is waarom ik deze entry eigenlijk gemaakt heb) ikzelf heb een BTTF kast met eenzelfde MPU bordje. Het lullige is nu dat het “programma” in de eprom van LW3 en BTTF niet onderling uitwisselbaar zijn. LW3 gebruikt een 512Kb eprom, BTTF gebruikt 2 stuks 256Kb eprom. De vraag die ik mezelf stelde is of ik het programma van BTTF in een enkele 512Kb eprom kon proppen zodat ik het gerepareerde bordje in mijn kast kon testen. En dat lukt maar niet volgens mijn eigen verwachting. Ik zal het uitleggen.

Een 256Kb eprom gebruikt adresspace 0000-7FFF, een 512Kb eprom gebruikt 0000-FFFF. BTTF is opgesplitst in 2 eproms, de primaire die 0000-7FFF gebruikt en een secundaire die 8000-FFFF gebruikt. Dus dacht ik: als ik de 2 losse files van BTTF nu eens kopieer naar een enkele 512Kb file dan moet het gewoon werken. Via het commando copy /b primair.bin + secundair.bin totaal.bin krijg je een file die je in 1 eprom kunt branden. Zo gezegd zo gedaan maar dit werkte helaas niet. De truc zit hem om eerst de secundaire file te pakken en daarna pas de primaire en dat is niet logisch. Ik begrijp even niet waarom en eerlijk gezegd denk ik niet dat ik dit nog verder ga uitzoeken. Wellicht is het zo dat mijn inputs gewoon niet kloppen en dat ik primair en secundair verkeerd heb ontvangen.

Foto’s:

Situatie van de schade, hierbij is goed te zien dat de pootjes van de ic’s erg aangevreten zijn. Bij het los knippen werd duidelijk hoe broos de pootjes eigenlijk waren.

186 - 1 186 - 2

 

De roze stickers zijn geplakt op de ic’s die vervangen moesten worden:

186 - 3

Situatie na het verwijderen van de ic’s en het schuren van het bordje, ik heb in dit geval gekozen om niet het hele vlak kaal te schuren maar enkel de gebieden te pakken die aangetast waren. Normaliter schuur ik alles wel weg maar in nu waren er nog een groot deel onaangetaste delen in het gebied, bijvoorbeeld het kristal (dat glimmende dingetje onder de batterijhouder.

186 - 6 186 - 5

 

That’s all folks. Nu nog testen en terugsturen.

In ieder geval werkte het bordje perfect in mijn BTTF. Nog even wachten op terugkoppeling van mijn klant.

-Edit- bordje werkt weer, klant tevreden. Next in line: een Stern C1 soundboard.

Comments are Closed