Reparatie blog deel 1: Ed’s MPU bord

Okee dan. Mijn eerste klant, en meteen een met een lastig probleem met zijn Taxi (system 11)

Ed kwam binnen via het flipperforum, met een vraag over een niet meer werkend bordje. 5 volt led en diagnostics led waren zo dood als een pier. Blanking led brandde wel (WTF). Uiteindelijk bleken de leds gewoon defect te zijn en startte het bordje gewoon op. De leds branden ook weer gelukkig. Echter begonnen toen pas de problemen. Het bord startte mooi op, alleen een probleem met het RAM. (Diagnostics led knipperde eenmaal). Dit was een kleine reparatie, alleen de transistor Q40is vervangen en hier had ik inmiddels al wat ervaring mee. Aangesloten in mijn Whirlwind, display gaf alleen maar garbage, speelveld lampjes dood, spoelen dood, flashers door. Even overleg met Ed waarna hij me zijn display ook nog maar even bracht omdat deze ook niets meer deed. De display was op zich ook zo dood als een pier. Hier was het probleem dat de blanking volledig om zeep was, na vervanging van alle 4 de mc4001 chips U1, U2, U5 en U6 op de print van het display bord (nor gates geloof ik) was dit issue opgelost en begon het me te dagen. Op de display was een draad gesoldeerd die een defecte printbaan overbrugde van diezelfde blanking. Deze draad was losgeschoten zei Ed en nu vermoed ik dat deze tegen de 100V is aangekomen op een of andere manier. En ja hoor, alle, maar dan ook echt ALLE ic’s op het CPU bord die door die blanking worden aangestuurd zijn defect. Dus alle 7408’s vervangen (gebruik hier dus ook nooit de 74LS08 voor want die kunnen de stroom niet aan die nodig is om de transistoren aan te sturen).

Bordje weer aangesloten, alle lampjes en spoelen en flashers kwamen weer tot leven. Echter gaf het display nog steeds chaos. Nu heb ik vanuit China een mooie logic analyzer laten komen voor het enorme bedrag van 32 euro en hiermee was het probleem goed zichtbaar. (Zie screenshots). De 74154 was dus ook nog defect, en die stuurt dan weer die zojuist vervangen mc4001’s aan. Nadat ik die 74154 vervangen had was het cpu bord weer helemaal goed.

U44 defect, inputs zijn ok (channels 2,3,4,5)

U44 defect, inputs zijn ok (channels 2,3,4,5)

U44 weer ok, inputs ok, outputs ok.

U44 weer ok, inputs ok, outputs ok.

Edit: voor de mensen die niet weten wat blanking is bij deze een stukje theorie. Als je een flipperkast aanzet zorgt de processor ervoor dat er een programma vanaf eprom wordt ingelezen en deze doet eerst een aantal checks. ROM ok, RAM ok, PIA’s ok? Dan pas start de kast op. Dan pas gaat de diagnostics led knipperen en de blanking LED aan. Dit is gedaan om de display, lampmatrix, spoelen en flashers te beveiligen tegen problemen. De blanking wordt pas actief als het “programma” is “opgestart”. Daarna kunnen de genoemde items pas iets gaan doen. Zie het als een soort hoofdschakelaar.

Comments are Closed