Reparatie blog Deel 11: Batterijcorrosie op een Funhouse MPU.

Ik had het al eens gezegd en ook deze maal was het weer goed raak. Ik kreeg een MPU bord van een Funhouse aangeboden met batterij corrosie schade. Het bordje kreeg ik zo toegestuurd en ben begonnen met het verwijderen van de batterijhouder en de IC’s die aangetast waren:

175-1

 

Daarna wordt het bordje in azijn gelegd om de corrosie te neutraliseren zodat het verder geen schade kan aanrichten. Met een hard borsteltje wordt de corrosie zover mogelijk weggehaald. Daarna afspoelen met gedemineraliseerd water en even droog föhnen. Vervolgens wordt de rest van de componenten weggehaald.

175-2

 

Daarna moet alle soldeer worden verwijderd met een desoldeerpomp en kan er geschuurd worden. Ik doe dat zelf met 1000 grid schuurpapier om de bedrukking zoveel mogelijk te behouden. Dit betekent wel dat het schuren langer duurt maar ook dat je meer controle hierop hebt. Na het schuren ziet het bordje er zo uit:

175-3

 

Hierna gaan de componenten er op en kan er gemeten gaan worden. Meten of alle printbanen nog goed zijn. In dit geval moest ik in eerste instantie 6 modificaties maken, na testen bleken er nog 3 bij te moeten.

175-4

 

Modificaties:

175-5

 

En zo ziet het bordje uit met een nieuwe batterijhouder. Ik heb gekozen voor een Lithium batterij van 3 volt omdat deze niet lekken. Verder heb ik een nieuwe rom gebrand omdat er nog een L3 rom in zat. Hiervoor heb ik W2 moeten verplaatsen naar W1.

175-6

 

Comments are Closed